logo Rijn Vecht en Venen

Openstelling subsidie agroforestry

22 juli 2024
Ingediend door Jetske

De provincie Utrecht heeft subsidie voor agroforestry opengesteld. Met deze subsidie kunnen grondeigenaren van agrarische gronden subsidie aanvragen voor het aanleggen van agroforestry. Hiermee wil de provincie de aanleg van agroforestry en voedselbossen in het landelijke gebied stimuleren. Aanvragen van de subsidie is mogelijk tot 31 december 2024.

Wat is Agroforestry?

Agroforestry is het bewust combineren van bomen en struiken met veeteelt en akkerbouw. Dit zorgt voor een natuurinclusieve landbouwvorm, wat goed is voor de bodem en de natuur. Bomen helpen de waterhuishouding en het bodemleven, en bieden financiële kansen voor de grondeigenaar. Er zijn verschillende vormen van agroforestry, zoals:

  • Voederhagen: Hagen waar dieren van kunnen eten.
  • Strokenteelt: Rijen bomen of struiken tussen de gewassen.
  • Bomenweiden: Weilanden met (noten)bomen die schaduw bieden en betere grasopbrengst in droge perioden.

Ook voedselbossen vallen onder agroforestry. Een voedselbos bootst een natuurlijke bosrand na met inheemse en eetbare bomen en struiken.

Subsidieaanvraag en voorwaarden

Grondeigenaren die actief zijn in de landbouwsector en grond met een agrarische functie binnen de provincie Utrecht bezitten, kunnen de subsidie aanvragen. De subsidie vergoedt maximaal 75% van de kosten voor plantmateriaal en het aanplanten, met een maximum van €20.000. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2024. Het is verplicht om naast de aanvraag ook een projectplan aan te leveren en de aanvrager is zelf verantwoordelijk voor eventueel benodigde vergunningen voor het aanplanten van bomen. Als er al een vergoeding is ontvangen van een soortgelijke regeling, kan het subsidiebedrag lager uitvallen.

Agroforestry Netwerk Utrecht

Om boeren te stimuleren om hun land te voorzien van agroforestry en voedselbossen, is het Agroforestry Netwerk Utrecht opgericht. In dit netwerk werken provincie, agrariërs, gemeenten en waterschappen samen. Het netwerk helpt agrariërs met informatie, het inpassen van agroforestry in de bedrijfsvoering, wet- en regelgeving en subsidies.

Meer informatie en aanvraag indienen

 

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Het slootschoonseizoen gaat weer van start!

Vanaf 15 augustus tot 1 november kunnen in…

19 augustus 2024 lees verder

Subsidieregeling aanleg landschapselementen

De provincie Utrecht introduceert een nieuwe subsidie voor het aanleggen van kleine…

26 juli 2024 lees verder

Openstelling subsidie agroforestry

De provincie Utrecht heeft subsidie voor agroforestry opengesteld. Met deze subsidie…

22 juli 2024 lees verder

RVV in Groene Hart Visie

In twee artikelen in het tijdschrift Groene Hart Visie is…

22 juli 2024 lees verder

12...70