logo Rijn Vecht en Venen

Meer veen én meer weidevogels

26 mei 2022
Ingediend door Wenche Asyee

In de nieuwsbrief van Nature Today verscheen op 18 mei 2022 een artikel geschreven door Staatsbosbeheer over de natuurinclusieve vorm van boeren door Arie van Oosterom uit Woerdense Verlaat. 

Het aantal broedparen is in vijf jaar tijd verdubbeld en de natuurinclusieve vorm van boerenzorgt ook voor een hoger grondwaterpeil. Hierdoor gaat minder veen verloren, wat tot minder CO2-uitstoot leidt.

Waar weilanden gewoonlijk ogen als een grote groene zee van gras, zien de weilanden van Arie van Oosterom in het Utrechtse Woerdense Verlaat er anders uit. Overal zit kleur tussen het gras: paarse dovenetel, madeliefjes en gele paardenbloemen doen het goed. Bij de sloten staan hier en daar grote bossen dotterbloemen. In alle richtingen waar je kijkt, zie je hazen wegschieten. En het is een gefladder en gekwetter van jewelste van onder meer scholeksters, kieviten en grutto’s. “Kijk die grutto jaagt een kraai weg, dat betekent waarschijnlijk dat hij hier ergens zijn nest wil gaan bouwen”, vertelt Arie. “Soms zien we hier ook lepelaars.”

Over een andere boeg

Arie is de vierde generatie veeboer. Zijn overgrootvader is hier in 1900 begonnen met melkkoeien, varkens en een kaasmakerij. Arie heeft hier zo’n vijftig hectare eigen grond en pacht aangrenzend ongeveer veertig hectare grond van Staatsbosbeheer. Hij heeft tachtig koeien, dat is minder dan één koe per hectare. Al zijn land is onderdeel van de Wilnisse bovenlanden, een veenweidegebied dat de Nieuwkoopse plassen en de Vinkeveense plassen verbindt.

Lees verder via deze link.

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Wat is jouw Boom met een Verhaal?

Welke boom verdient een nationaal podium? De 7e…

17 mei 2024 lees verder

Vacature Coördinator/Projectleider Natuur inclusieve Landbouw bij RVV

We zijn bij BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen…

7 mei 2024 lees verder

Agricycling in Utrecht

Wij.land en Agricycling gaan komend half jaar een verkenning doen naar het…

1 mei 2024 lees verder

Jaarverslag 2023

Een terugblik in tekst en beeld op 2023. Wat was belangrijk in dat…

1 mei 2024 lees verder

12...68